Halı yıkatmayı düşünen müşterilerimiz için hazırladığımız bu bilgilendirici yazıyı okumadan, halılarınızı vereceğiniz halı yıkama firmasını seçmeyin.
“Uzmanından Temizlik Püf Noktaları“ yazı dizimizle siz değerli müşterilerimizi aydınlatmaya devam ediyoruz. Diğer internet sitemiz olan www.buharlikoltukyikama.com.tr adresinden tüm yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Halı Yıkama Firması Nasıl Olmalı?
Profesyonel ve kurumsal bir firmaya halılarınızı gönül rahatlığıyla teslim edebilirsiniz. Peki bu firmaların profesyonel ve kurumsal olduğunu nasıl anlayabiliriz?
Çağa Ayak Uydurmalı
Teknolojik Gelişmeleri Takip Etmeli:
Müşteri takibini sağlayan, aksaklıkları ortadan kaldıran ve müşteriyi sms gibi servislerle bilgilendiren platformları kullanmalıdır. Örnek olarak Halı Pratik ve NegroPos gibi uygulamalar hem müşteri takibini kolaylaştırır hem de randevu oluşturulmasını sağlayarak halının alınacağı ve teslim edileceği tarih ve saat hakkında bilgi mesajının gönderilmesini sağlıyor.
Gelişmiş Halı Yıkama Sistemlerine Sahip Olmalı
Halı yıkama işlemi tek bir adımdan oluşmaz ve bir adımın dahi ihmal edilmesi halının tam anlamıyla temizlenmesini engeller. Halı yıkama işlemi adım adım şöyle olmalıdır;
- Halılar, halı yıkama tesisine getirildikten sonra ilk olarak cinslerine göre tasnif edilmelidir. Örneğin makine halısı ile ipek bir halı aynı işlemlerden geçerse ipek halı deforme olur ve kullanılamaz hale gelir. Anlattığımız yöntem makine halıları için yapılmalıdır.
- Halı, toz alma makinesi ya da çırpma makinesi olarak adlandırılan makineye konularak tozlarından arındırılır. Toz alma makinesi sayesinde halı yıkama işlemi başlamadan önce halı üzerinde yer alan saç, kıl, tüy gibi şeyler temizlenir.
- Ardından halı, halı yıkama makinesine getirilir. Profesyonel bir firma kesinlikle halı yıkamada havuz sistemini kullanmaz. Bu sistemde tüm müşterilerin halıları tek bir havuzda toplanır ve bütün kirler birbirine karışır. Halı yıkama makinesi, profesyonel sistem olmalıdır. Halı bir uçtan verilip diğer uca geçinceye kadar çeşitli işlemlerden geçmelidir. İlk aşamada deterjanlı su püskürtülerek ıslatılır. İkinci aşamada halının altından ve üstünden fırçalama işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem, en az 3-4 metre uzunluğundaki raylı sistem üzerinde devam eder. Halı kayarak çıkışa yaklaştığında temiz su püskürtülerek durulama işlemi yapılır.
- Burada dikkat edilmesi gereken, halıda lekeler varsa makineye yerleştirilmeden özel leke sökücülerle, lekeli bölgeye müdahale etmektir.
- Halı, makineden çıktıktan sonra büyük bir masaya yerleştirilip leke kontrolü yapılmalıdır. Eğer çıkamayan leke ve kir varsa lokal leke sökücüler sıkılarak tekrardan makinede yıkanması sağlanmalıdır.
- Hemen sonrasında halı, sıkma makinesine yerleştirilip sularından arındırılmalıdır.
- Sıkma makinesinden çıkan halı, galvaniz ya da çelik borulardan oluşan askı sistemine konulmalıdır. Galvaniz ya da çelik olmayan askılıklar paslanma ihtimali olduğundan kullanılmamalıdır.
- Kurutma odasında ısıtıcı sistem kullanılmalıdır. Aksi halde doğa koşullarına göre teslimat süresi belirlenir ve bu hiç profesyonel olmaz.
- Kuruyan hav alma makinesine yerleştirilir ve yüksek vakumlu makineyle her yerinin süpürülmesi sağlanır.
- Ardından halı masaya alınarak tekrar leke kontrolü yapılır. Üzerinde kıl, tüy vb. şeyler kaldıysa onlar temizlenir. Bu işleme “hav alma işlemi” denir. Özel metal fırçalarla, çırpma makinesinin çıkaramadığı tozlar ve tüyler temizlenir.
- Halının püskülleri varsa fırçalanır.
- Paketleme aşamasına geçilir. Bazı firmalar halıyı paketlemeden oda kokusu gibi şeyler sıkarak, paket açıldığında hoş bir kokuyla karşılaşılmasını sağlar.
- Paketin üzerine teslimattan hemen sonra açılması gerektiğine dair bir etiket yapıştırılır. Müşteri halıyı, paketli şekilde muhafaza etmeye çalışırsa ve halıda nem kaldıysa küflenmeye neden olabilir.
Bu şekilde yıkama yapan bir firmayı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Ankara’da pek çok firma bu şekilde halı yıkama hizmeti vermektedir.